Защо е важна подкрепата от съпруга?

family, newborn, baby

По-силни отношения. Безплодието тества различни аспекти на връзката ви. Когато си осигурявате емоционална подкрепа един на друг, можете да намалите стреса, който изпитвате, и да избегнете дистанцирането. Безплодието може дори да укрепи връзката ви, ако и двамата се научите да се овластявате и развеселявате и осъзнаете, че сте зависими един от друг..

Неспособността да забременее се отразява на самочувствието ви. Понякога се отразява негативно на сексуалния живот, който започва да се разглежда като „източник“ на безплодие. Всъщност повечето хора виждат безплодието като логична последица от сексуалния си живот. С течение на времето сексът престава да ви носи радост и престава да бъде тежък дълг… Вие и вашият партньор започвате да изпитвате липса на спонтанност поради постоянни медицински процедури, измервания на базалната температура и секс по график. Спирате да се забелязвате и забравяте какви романтични чувства ви сближиха. Тези чувства могат да повлияят негативно на сексуалния ви живот. Но е важно да запомните, че можете да си помогнете да преживеете този труден момент. Опитайте се да правите всичко заедно извън спалнята и да планирате бъдещето си. Споделете чувствата си един с друг. Не забравяйте, че вашият съвместен живот е богат и разнообразен и не се определя само от способността ви да зачевате.

Безплодие и вашите взаимоотношения. Безплодието може значително да повлияе на връзката, физическото, психологическото, социалното и икономическото състояние на двамата партньори. Обикновено двойките изпитват голямо разнообразие от чувства, включително:

– Гняв, че безплодието им пречи да живеят

– Раздразнение при несправедливост при лечение на плодовитост: жените трябва да преодолеят повече трудности и да се подложат на по-болезнени процедури от мъжете

– Разочарование, че съществуващите лечения не гарантират раждането на дете, дори след като е изразходвано много време и емоционална енергия

– Желание за борба и контрол на процеса

– Болезнена чувствителност и уязвимост

– Чувството, че сексът е скука

– Невъзможност да се правят краткосрочни и дългосрочни планове

– Самобичуване: „Предполагам, че не заслужавам дете“.

– Чувство за вина: „Ако направихме това и онова, щяхме да имаме дете.“.

Как партньорът може да помогне. Партньорът ви се притеснява за вас и как безплодието се отразява на отношенията ви. Вашият партньор иска да направи всичко възможно, за да ви помогне.

Какво можете да направите като партньор. Безплодието е проблем на двойката и е по-добре да се реши заедно, чрез усилията на двамата партньори. Ето няколко начина, по които можете да помогнете на партньора си в този труден момент..

Научете се да слушате. Попитайте половинката си дали иска да говори с вас. Уведомете я, че винаги сте готови да я изслушате. Когато слушате, опитайте се да бъдете обективни и полезни. Напомнете й, че ще я обичате, независимо от всичко. Ако се нуждае от допълнителна подкрепа – например на консултация – отидете с нея или ако е необходимо, посетете сами лекар.

Бъдете чувствителни. Не се опитвайте да се преструвате, че всичко е наред. Не считайте чувствата й за нищожни и не давайте празни обещания..

Бъди търпелив. Не забравяйте, че справянето с безплодието е отнемащ време процес. При безплодие няма гаранции, няма верни отговори и прибързани решения. Партньорът ви също ще трябва да бъде търпелив, тъй като чувствата й се променят. Не омаловажавайте и не оценявайте чувствата й. Просто я оставете да се почувства и й дайте време.

Бъдете добре информирани. Това ще ви помогне да поддържате перспективна визия за разнообразието от алтернативи, които имате като двойка. Колкото повече информация имате, толкова по-съзнателни решения можете да вземете и двамата.

Направете всичко заедно. Малките дейности заедно – като закуска за двама, пътуване до шопинг или посещение на музей – могат да помогнат на жената да почувства, че животът не е само безплодие.

Не забравяйте, че готовността ви да изслушате и помогнете наистина ще помогне на партньора ви да преодолее стреса, който изпитва. Може би безплодието е една от най-трудните ситуации, с които някога ще се сблъскате..