Как да увеличите шансовете си за забременяване?

pregnancy, but isaac, birth

Ако вие и партньорът ви сте в добро здраве, вероятността да забременеете е по-голяма. Медицинските състояния като диабет, астма, поднормено или наднормено тегло, могат да повлияят както на забременяването, така и на самата бременност.

84% от двойките, успяват да заченат бебе в рамките на една година, ако правят секс редовно и не използват контрацепция. Половината от останалите, успяват да заченат през втората година. Следните малки промени в начина ви на живот могат да помогнат да увеличите шансовете си за забременяване:

Диета и упражнения

Наднорменото или поднорменото тегло, може сериозно да повлияе на шансовете ви да забременеете. Твърде многото или малко телесни мазнини могат да се отразят негативно на менструалният ви цикъл – той може да стане нередовен или дори да спре напълно.

Теглото ви е здравословно, когато индексът ви на телесна маса е между 20 и 25. Жени, при които индексът на телесна маса е над 30 или под 19, могат да имат проблеми със зачеването. Ако индексът на телесна маса на мъжа е над 30, то вероятно и неговата плодовитост е по-ниска от нормалното.

Алкохол и цигари

Според специалистите, при бременност или опити за забременяване, е най-безопасно е да спрете алкохола изобщо. За мъжете, е препоръчително да пият не повече от 7 питиета твърд алкохол (по 50 мл) или 7 стандартни бири (500 мл) седмично, като е добре питиетата да не бъдат консумирани наведнъж а в рамките на минимум 3 дни. Прекомерният прием на алкохол може да повлияе на качеството на спермата.

Тютюнопушенето може да намали фертилитета при жените, като в това чисто влиза и пасивното пушене. Има връзка и между тютюнопушенето и по-лошото качество на спермата, макар че ефектът все още не е доказан. Независимо от това, отказването на цигарите ще подобри общото здравословно състояние и на двамата.

Няма доказателства за съществуването на връзка между кофеина и плодовитостта, но редица лекарства могат да попречат на мъжката и женската плодовитост.

ТЕЛ. ЗА ВРЪЗКА С МЕН 089566112

Подходящия момент

Най-вероятно е да забременеете ако правите секс преди овулацията си (когато яйчниците отделят яйцеклетка). Тя обикновено започва около 14 дни след първия ден от последната менструация, ако менструацията ви е с дължина 28 дни, разбира се. Една яйцеклетка живее в продължение на 12-24 ч. след като е освободена. За да забременеете, трябва сперматозоид да оплоди тази яйцеклетка в този срок.

Сперматозоидите могат да живеят в женското тяло в рамките на 5-7 дни. За това най-добър шанс за успех имате, ако правите секс преди датата на овулацията.

Потърсете помощ

Ако опитвате да си направите бебе повече от година, но тестовете за бременност продължават да са отрицателни, потърсете повече информация от своя лекар. С партньора ви можете да си направите някои изследвания. В случай, че сте на възраст над 35 г. потърсете лекарско съдействие след 6 месеца неуспешни опити, не отлагайте.

ИЗточник: https://mamatatkoiaz.bg/